• Direction4027 Debecen, Füredi út 76.
 • Látogatók összesen:
 • 2.png0.png5.png2.png3.png8.png

Az UV-C FiltAir® légsterilizáló berendezése hatékony megoldást kínál a levegőben terjedő vírusok, baktériumok, penészgombák ártalmatlanítására.

Működési elve az Ultraibolya-C sugárzáson alapul:

Az ultraibolya-C, röviden UV-C sugárzás a látható fénynél kisebb, de a röntgensugárzásnál nagyobb hullámhosszúságú, 200-280 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás. Ez a sugárzás csíraölő hatású: az UV-C fénynek kitett mikroorganizmusok (vírusok, baktériumok, penészgombák) másodpercek alatt inaktívvá válnak.

UV Ultraibolya fény; IR infravörös vény; Szem Látható fény; λ hullámhossz
Az UV-C sugárzásnak 264 nm-en a leghatékonyabb a baktériumölő képessége.

01Első fázis

A berendezés a működés első fázisában mechanikus tisztítást végez. A hatékony (M6) szűrő leválasztja a szálló részecskék legnagyobb részét.

02Második fázis

A második fázisban pedig erős UV-C sugárzással elpusztítja a szűrőn átjutott kórokozókat.

Levegőben terjedő vírusok

A Covid-19 esetében a levegőn át terjedő fertőzés egyértelműen igazolt. A kórokozókat nemcsak a köhögés és tüsszentés során keletkező nagy vízcseppek tudják szállítani, hanem a kilégzés során a levegőbe kerülő finom pára is. A nagyon apró részecskéket tartalmazó ún. aeroszol fontos tulajdonsága, hogy nem ülepedik le, hanem több órán át a levegőben lebegve megbetegedést okozhat. Ez indokolja, hogy a terjedés megelőzésére nemcsak a betegeknek, hanem mindenkinek javasolt a maszk viselése.

A levegőn át terjedő fertőzést megbízhatóan azonban csak a kiváló minőségű, az arcon jól záródó maszkok tudják részben megakadályozni, melyek egyrészt költségesek, másrészt a viselésük is fokozott kellemetlenséggel jár. Továbbá az is ismert, hogy a fertőzés nem csak a szájon és orron, hanem a szemen át is bejuthat a szervezetbe.

Egyértelmű felismerés, hogy a probléma megoldásához nagyban hozzájárulna, ha a levegő kórokozó tartalmát jelentősen csökkenteni lehetne.

Az UV-C FiltAir berendezés hatékonysága laboratóriumi körülmények között igazolt, miszerint működése során a levegő egyszeri átmozgatása alatt gyakorlatilag teljesen (99.99%-ban) elpusztítja az áthaladó levegőben a vizsgált bakteriális és vírus kórokozókat*.

Az UV-C Filtair gyártója több évtizedes légtechnikai tapasztalatait, tervezési és gyártási kapacitását felhasználva kidolgozta a berendezés hatékonyan gyártható változatát, amit most a vírus elleni küzdelem szolgálatába kíván állítani. A készülék az aktuális vírushelyzetben hozzájárulhat a fertőzésnek leginkább kitettek védelmének növeléséhez. A krízis elmúlása után pedig segítheti a levegőn át terjedő potenciális fertőzések kivédését. Mivel egyaránt hatékony a levegőben szálló allergének kiszűrésében is, ezért alkalmazása segítheti az allergiások tüneteinek enyhítését.

*Texas Research International Inc. Laboratory Test Report: Bioaerosol Removal Efficiency. (1993. oct. 8.)

UV-C fertőtlenítés:

Az UV-C Filtair  légsterilizáló berendezése hatékony megoldást kínál a levegőben terjedő vírusok ártalmatlanítására. A berendezés a működés első fázisában mechanikus tisztítást végez: leválasztja a levegőben lévő szilárd szennyeződéseket, a második fázisban pedig erős UV-C sugárzással elpusztítja a szűrőn átjutott kórokozókat. Az UV-C sugárzás a természetes fényspektrum rövidhullámú tartományába esik, amely megfelelő alkalmazás esetén biztonságosan és hatékonyan használható fertőtlenítésre, mivel a rövidhullámú ultraibolya sugárzás 253,7 nm-es hullámhosszon roncsolja a kórokozók örökítőanyagát, megakadályozva azokat, hogy tovább fertőzhessenek. Az UV-C fény hatására a besugárzott baktériumok, vírusok, gombaspórák az elnyelt energia következtében elpusztulnak, viszont az egyes kórokozók elpusztításához szükséges besugárzási dózis nagysága eltérő. Az UV-C Filtair által kiválasztott UV-C fényforrás alkalmazásával 99,99%-os csírátlanítás érhető el.

UV-C sugárzás egyéb hatásai:

Nincs ózonképződés: A kis hullámhosszúságú UV-C sugárzás (180-200 nm) hatására a levegő oxigénjéből ózon keletkezik. Az ózon bizonyos koncentráció felett mérgező, kis mennyiségben viszont bontja a zsírsavakat, ezért háztartási szagtalanító készülékekben is alkalmazzák. Az UV-C FiltAir fénycsövei 260-280 nm hullámhosszúságú fényt bocsátanak ki, melynek köszönhetően az ózonképződés teljes mértékben kizárt.

Élettani hatások: Az UV-C sugárzás károsítja a bőrt, vakságot okoz. Az UV-C FiltAir berendezés zárt kialakításának köszönhetően nem engedi ki az UV-C sugarakat a légtérbe, így direkt sugárzás nem érheti az emberi szervezetet.


 

Termékjellemzők

A berendezés toronyszerű kialakításának köszönhetően:


 • Kis helyigényű.

 • Megjelenése diszkrét, így könnyen beolvad bármilyen környezetbe.

 • Hatékonyan sterilizálja a levegőt, a helyiség levegőjének megfelelő keverésével.

 • Energiatakarékos EC nyomókamrás ventilátoroknak köszönhetően alacsony zajszinten üzemel.

 • Karbantartása egyszerű.

 • Epoxy porfestékkel elektrosztatikusan festett C4 korrózióállóságú alumínium burkolata könnyen tisztán tartható.


Előnyök

Az Airvent UV-C FiltAir berendezés jellemzői és előnyös tulajdonságai más szobai légtisztítókkal szemben:


    • A berendezés intenzív UV-C sugárzással, káros melléktermék nélkül tudja semlegesíteni a szűrőn átjutott potenciális fertőzőket.


    • A hatékony szűrés és UV besugárzás hatására a gépből kilépő levegő gyakorlatilag csíramentes.


   • Az UV-C sugárzók optikailag zárt térben foglalnak helyet. Ellentétben az orvosi környezetekben (pl. a műtőkben) használatos UV-C sugárzókhoz, melyek használata során nem tartózkodhatnak emberek a légtérben. Az Airvent berendezése bármilyen belső térben (pl. orvosi vizsgáló szobában, váróteremben, betegszobában) folyamatosan használható.


  • Előnyös légmozgatást hoz létre, ami lefelé sodorja a levegőben szálló részecskéket, és örvények nélkül folyamatosan a készüléken át megtisztítja a szoba levegőjét.


UV-C FiltAir légsterilizáló felépítése és működése

1: Beszívás

A padló szintjén pozicionált beszívónyílás biztosítja, hogy a tartózkodási zóna levegője folyamatosan lefelé irányuljon, így a kilélegzett levegőt ne tudjuk belélegezni.

2: Szűrés

Az EPM10 finomszűrő leválasztja az áthaladó levegő 4 mikrométernél nagyobb szemcsenagyságú részecskéit, majd a megszűrt levegő a zárt terű UV-C reaktorba jut.

3: Sterilizálás

Az UV-C rezonátor elektromágneses sugarakat kibocsájtva roncsolja az áthaladó kórokozók örökítőanyagát, megakadályozva ezzel, hogy azok tovább fertőzhessenek. 

4: Kifúvás

A megtisztított levegő a mennyezet síkjában kerül vissza a térbe, biztosítva ezzel a helyiség levegőjének folyamatos mozgásban tartását.


Biztonsággal visszatérhetünk a munkahelyünkre

Az UV-C FiltAir berendezést alábbi területeken, illetve helyiségekben ajánljuk üzemeltetni:

Egyterű irodák

Minél többen tartózkodnak egy közös, zárt térben, annál rövidebb idő alatt bekövetkezik, hogy a kollégák az egymás által kilélegzett levegőt szívják be – ez elkerülhető a légsterilizálással.

Irodahelyiségek

A fertőzés olyan terekben is megjelenhet, amelyekben a nap jelentős részében egy személy tartózkodik – elég egy betérő kolléga vagy rövid látogatásra érkező vendég, és a kórokozók bekerülhetnek a levegőbe.

Tárgyalók, társalgók

A közös használatú helyiségekben kiemelten fontos a levegő tisztítása, többek között azért, mert a folyamatos beszéd növeli a kilégzések intenzitását.

Recepciók, fogadóterek

Azokban a terekben, ahol az átmenő forgalom egyébként is magas, folyamatosan biztosítani kell a levegő légúton történő fertőzésektől való tisztítását. 

Étkezők, kantinok

​​Étkezéskor, illetve az ebédlőasztal felett folytatott társalgások alkalmával is magasabb az esély az átfertőződésre. A levegőben lebegő kórokozók gyérítése jelentősen csökkentheti ennek kockázatát. 


Csökkenthető a fertőzések terjedésének kockázata az egészségügyben

Az UV-C FiltAir berendezést alábbi területeken, illetve helyiségekben ajánljuk üzemeltetni:

Rendelők

A rendelőbe akár tízpercenként érkezhetnek új páciensek, és mivel a levegőben a kórokozók órákon át is jelen lehetnek, olyasvalaki is megfertőzhet minket, akivel nem is találkoztunk.

Kórtermek

A fertőzés olyan terekben is megjelenhet, amelyekben egész nap ugyanazok tartózkodnak – elég egy betérő egészségügyi dolgozó vagy egy látogató, és a kórokozók bekerülhetnek a levegőbe.

Várók

Minél többen tartózkodnak egy közös, zárt térben, annál rövidebb idő alatt bekövetkezik, hogy a várakozó páciensek az egymás által kilélegzett levegőt szívják be – ez elkerülhető a légsterilizálással.

Recepciók, fogadóterek

Azokban a terekben, ahol az átmenő forgalom egyébként is magas, folyamatosan biztosítani kell a levegő légúton történő fertőzésektől való tisztítását.

Gyógyszertárak

Az üzlethelyiségekben kiemelten fontos a levegő tisztítása, ez alól nem kivételek a patikák sem, amelyekben ráadásul nem ritkán fordulnak meg fertőző betegséget hordozók.


Az egészséges és biztonságos tanulókörnyezet megteremtése

Az UV-C FiltAir berendezést alábbi területeken, illetve helyiségekben ajánljuk üzemeltetni:

Bölcsődék

A legkisebbektől nem várható el a köhögési etikett betartása. Mivel többnyire tünetmentes hordozói a kórokozóknak, beltéri levegőfertőtlenítéssel előzhetjük meg a pedagógusok kiesését a munkából.

Óvodák

Mivel a maszkhasználat a gyerekek szervezetét megterheli, alvásnál pedig veszélyes is lehet, a zárt terek levegőjének sterilizálása a legbiztonságosabb módja a kórokozók terjedésének megakadályozására.

Tantermek

A tiszta, egészséges levegő biztosításával kiküszöbölhető, hogy a gyerekek fejlődésben lévő tüdeje megbetegedjen a levegőben terjedő légúti fertőzésekkel.

Előadótermek

Minél több diák tartózkodik egy közös, zárt térben, annál hamarabb bekövetkezik, hogy az egymás által kilélegzett levegőt szívják be – ez légsterilizálással a több száz fős előadókban is elkerülhető. 

Tanári helyiségek

A közös használatú helyiségekben kiemelten fontos a levegő tisztítása, többek között azért, mert a folyamatos beszéd növeli a kilégzések intenzitását. 

Étkezők, kantinok

Étkezéskor, illetve az ebédlőasztal felett folytatott társalgások alkalmával is magasabb az esély az átfertőződésre. A levegőben lebegő kórokozók gyérítése jelentősen csökkentheti ennek kockázatát. 

Legújabb termékek

Hozzájárulok, hogy a Maródi és Fiai Kft. mint a weboldal üzemeltetője a honlap böngészése során sütiket (cookie-t) helyezzen el számítógépemen a látogatási szokásaimra vonatkozó adatok Tájékoztatóban meghatározott gyűjtése végett.